Bananen cupcakes met Zwitserse botercrème en dulche de leche
Sinds Stan dulche de leche heeft leren kennen in Argentinië is hij helemaal verkocht aan deze zoete lekkernij. Deze karamelpasta is op basis van ingekookte gecondenseerde melk en kan je heel gemakkelijk vegan maken door gecondenseerde kokosmelk te gebruiken. Dulche de leche maken is echt super simpel en het bewaard ook lekker lang in de koelkast.
Ik gebruikte de karamelpasta hier als heerlijk lopende kern voor in mijn cupcakes. De cakejes zijn op basis van banaan en afgewerkt met een heerlijke zachte botercrème op basis van aquafaba.
Update: ik paste dit recept aan zodat het nu nog beter is!
Dit heb je nodig ( 21 stuks):
Voor de cupcakes
- 500 gr bloem
- 200 gr kristalsuiker
- 400 ml plantaardige melk
- 2 bananen
- 2 tl baking soda
- 2 tl bakpoeder
- 2 tl appelazijn
- vanille aroma
- snufje zout
Voor de vulling:
- 1 blik gecondenseerde gezoete kokosmelk
- 30 gr boter
Voor de topping:
- 140 ml aquafaba ( vocht van kikkererwten)
- 200 gr kristalsuiker
- 100 gr plantaardige boter
- vanille essence
Zo maak je het
Begin met de dulche de leche. Haal de wikkel van het blik en zet deze in een kookpot onder water. Laat het blik voor minstens 3 uur in het kokend water staan. Zorg dat het blik ook altijd onder water staat (ontploffingsgevaar!). Na 3 uur laat je het blik nog een halfuur volledig afkoelen. Vervolgens giet je het in een pannetje en doe je er de boter bij. Roer tot een geheel en zet het dan weer even aan de kant.
Voor de cupcakes verwarm je eerst de oven voor op 180°. Meng dan de droge ingrediënten met elkaar. Mix dan de banaan met de melk en een beetje vanille aroma. Doe dit bij de droge ingrediënten en spatel onder elkaar. Voeg tot slot de appelazijn toe. Doe het beslag in cupcake vormpjes en bak 30 minuten op 180°. Wanneer ze klaar zijn snijdt je het middelste deel eruit en laat je de cakjes afkoelen.
Maak ondertussen de botercrème. Verwarm de aquafaba au-bain marie. Doe hierbij de kristalsuiker en wacht tot dat deze helemaal is opgelost. Laat vervolgens afkoelen in de koelkast. Wanneer het mengsel is afgekoeld klop je het op. Het zal niet zo luchtig zijn als wanneer je aquafaba gewoon opklopt. Wanneer het een merengue achtige, glanzende structuur heeft doe je er stukje voor stukje de boter bij. Zorg dat deze op kamertemperatuur is! Blijf goed kloppen tot dat alles is meegenomen. Wanneer het lijkt alsof de botercrème gaat schiften kan je eerst blijven doorkloppen of je kom verwarmen en dan weer verder kloppen.
Doe de botercrème in een spuitzak. Doe de dulche de leche in de kern van de cupcakes en spuit mooie toefjes erbovenop.
Geniet van deze heerlijke cupcakes.
Liefs,
Kayla