Bloemkoolcurry
Toen ik 17 was, trok ik als vrijwilliger naar India en sindsdien ben ik mijn hart verloren aan het prachtige land. Naast het feit dat de Indische keuken een walhalla is voor vegetariërs, is het ook een enorm kleurrijke en smaakvolle keuken. Ik had dan ook nog eens de eer om tijdens mijn vrijwilligersperiode te mogen genieten van het eten van onze kokkin in ons voluntair house en dat was zo goed dat ik er vijf jaar later nog over droom. Het plan is om na mijn studies terug te keren voor een grote rondreis. In de tussentijd probeer ik India een beetje thuis te brengen in mijn keuken.
Curry is altijd een goed idee
Ik maak geregeld een curry. Het is de ideale manier om groenten op te werken en je kan er verschillende kanten mee op. Je maakt het zo pittig als je zelf wilt en kan variëren met naan of rijst. Deze bloemkoolcurry zit vol met proteïne, maar nog belangrijker: het is een echte smaakbom.
Dit heb je nodig voor +- 4 personen
- 120 gr ui
- 2 teentjes knoflook
- partje gember
- 110 gr tofu
- 15 ml olijfolie
- 500 gr bloemkool
- 100 gr kikkererwten
- 400 ml kokosmelk
- kaneel, komijn, koriander, curry poeder, kurkuma, peper en zout
- optioneel 1 rode peper of chillipoeder
Zo maak je het
Begin met het vocht uit de tofu te halen. Dat kan je doen met een tofupers, maar kan ook heel eenvoudig door de blok in een handdoek te draaien en er een dik boek op te leggen.
Verhit de olijfolie in een grote kom en snijd de ui en knoflook. Bak deze aan op een laag vuurtje. Snijd dan een partje gember af en verwijder de schil. Het partje mag volledig in de kom, zo kan je het er achteraf makkelijk uithalen.
Snijd de bloemkool in roosjes en doe het bij de rest. Giet de kikkererwten af en voeg toe in de kom. Houd het sap bij! Je kan er van alles mee doen, geen nood als je daar nu geen tijd voor hebt, het bewaart zeker 3 dagen in de koelkast en je kan het ook makkelijk invriezen. Doe er tot slot ook de tofu bij.
Voeg dan alle kruiden toe. Voor de kaneel gebruik ik een stokje dat ik er later weer kan uithalen. Voor de curry gebruik ik curry madras en gewoon currypoeder. Tijdens het stoven gebruik ik gedroogde koriander, maar bij de afwerking kan je verse koriander gebruiken. Optioneel kan je een (half) pepertje in stukken snijden en erbij doen of een beetje chilipoeder toevoegen. Wanneer je alle kruiden hebt toegevoegd, doe je een deksel op de pot en laat je het staan op een laag vuurtje. Af en toe eens roeren zodat de onderkant niet aanbakt.
Wanneer de bloemkool zacht is, kan je de kokosmelk toevoegen en laat je het geheel nog een paar uur sudderen op een laag vuurtje. Het beste resultaat krijg je wanneer je de curry een dag op voorhand maakt. Afwerken kan met naan of rijst en een beetje verse koriander.
Smakelijk.
Liefs,
Kayla