Gehacktbrood met pastinaakpuree en champignonroomsaus
Het gebeurt niet vaak dat ik "Vlaamse kost" maak, maar af en toe probeer ik eens een klassieker op te tafel te zetten. Echt comfortfood met room en boter. Wel vegan uiteraard. Zo verscheen op een van deze zeldzame dagen gehacktbrood met champignonsaus en pastinaakpuree op tafel. Vlaamser gaat het niet worden denk ik.
Dit heb je nodig
Voor het gehacktbrood
- blok gehackt zoals het next level gehakt van Lidl
- 1 el plantaardige boter
- paneermeel
- halve ui
- nootmuskaat
- peper en zout
Voor de pastinaakpuree
- 2 pastinaken
- 3 aardappelen
- scheut plantaardige melk ( best ongezoet)
- klontje plantaardige boter
- peper en zout
- nootmuskaat
Voor de champignonsaus
- 100 gr champignons
- 100 ml plantaardige room
- citroensap
- lookpoeder
- peper en zout
- klontje plantaardige boter
Zo maak je het
Gehacktbrood
Doe het gehackt in een kom en kruid met peper, zout en nootmuskaat. Versnipper de ui en doe het bij het gehackt. Doe de helft van het klontje boter erbij samen met het paneermeel. Vorm een grote bal en leg deze in een ingevette schaal. Zet in de oven voor circa 50 minuten op 150°.
Pastinaakpuree
Schil de pastinaak en de aardappelen. Snijd in stukken en kook in licht gezouten water. Wanneer de groenten gaar zijn, giet je ze af. Pureer de pastinaak en de aardappelen en doe er een klontje boter en scheut melk bij. Kruid af met nootmuskaat, peper en zout.
Champignonroomsaus
Snijd de champignons in schijfjes en smelt een beetje boter in een pan. Bak de champignons en doe er lookpoeder, peper, zout en citroensap over. Wanneer de champignons zacht zijn doe je er de room bij en laat je deze nog even inkoken.
Werk alles af met een beetje verse peterselie. Smakelijk!
Liefs,
Kayla