Gehaktballetjes met appelmoes en vegan mayonaise

05-12-2020

Toen mama met een hele zak stoofappelen uit de tuin langskwam kon ik natuurlijk niet anders dan appelmoes maken. We kunnen moeilijk heel de week appeltaart eten, toch?. Normaal gezien eten wij altijd WAP (worst, appelmoes, patatten) maar deze keer zijn het balletjes geworden in  plaats van worstjes, zeker even lekker.

Bij zo een comfort food hoort natuurlijk ook een goede klodder mayonaise. Die is zelfgemaakt op basis van kikkererwtensap - #zerowaste -, veel goedkoper dan uit de supermarkt en minstens even lekker. Klaar voor het ultieme vegan comfort food? Here we go! 

Dit heb je nodig ( voor 2 personen) 

- Halve kilo stoofappelen 

- 100 gr suiker 

- kaneel 

- 2 klontjes boter 

- 2 grote zoete aardappelen 

- 100 ml water

- 1 pak plantaardig gehakt 

- kippenkruiden 

- nootmuskaat

- peper en zout 

- 3 el aquafaba 

- halve citroen 

- 180 ml zonnebloemolie 

- lookpoeder

- 1 tl mosterd

Zo maak je het: 

Schil de appelen en verwijder de klokhuizen. Snijd de appelen in stukjes. Smelt een klontje boter in een pot en doe hierin de stukjes appel samen met het suiker en de kaneel. Zet het deksel op de pot en laat de appels op een laag vuurtje zacht worden. Het vocht van de appels zal vrijkomen. Wanneer dat vocht volledig verdampt is, voeg je de helft van het water toe en laat de de appels verder sudderen. Wanneer ook dat verdampt is, doe je de andere helft erbij tot dat je echt een moes hebt. 

Doe de kippenkruiden, nootmuskaat en peper en zout op het gehakt en rol hier bolletjes van. Smelt het andere klontje boter in een pan en bak de balletjes. 

Snijd de zoete aardappelen in schijfjes en bak ze 30 minuten op 170° in de airfryer. Je kan dit ook in de oven doen of in een friteuse. 

Doe de aquafaba in een maatbeker samen met de mosterd, het citroensap, lookpoeder en peper en zout. Klop het geheel met een klopper, niet met een staafmixer. Voeg hierbij stelselmatig de olie toe tot dat je een mayonaisestructuur hebt. Kruid af naar eigen smaak. 

Smakelijk! 

© 2020 Kayla's foodie blog. Alle rechten voorbehouden.
Mogelijk gemaakt door Webnode Cookies
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin