Kumquats chocoladetaart
Deze chocoladetaart met kumquats is echt ongelofelijk lekker. Zelfs Stan, die helemaal geen chocoladefan is, kon niet stoppen met ervan te eten. Het is een echt smaakexplosie in je mond. Het begint met een heel erg warm en vol chocoladegevoel en daarna komt het zurige van de kumquats erdoor om af te sluiten met een licht pikante tinteling op je tong van het chilipoeder. Echt een aanrader.
Kumquats zijn trouwens kleine citrusvruchten die je met schil en al kan opeten. Ze smaken een beetje zoet met een zure ondertoon. De smaak blijft lang nazinderen in je mond wat heel aangenaam is. Je kan deze schattige vruchtjes zo opeten of verwerken zoals ik deed in een taart. Ik was direct verkocht voor deze fantastische fruitsoort!
Ps. Er bestaat ook zo iets als limquats! Een hybride vrucht van de kumquats en limoenen. Daar maakte ik deze Kokosrijstepap met lavendel en limquat marmelade mee. Zeker ook de moeite om eens uit te proberen.
Maar laten we eerst deze heerlijke chocoladetaart maken.
Dit heb je nodig:
- 250 gr kumquats
- 110 gr boter
- 140 gr kristalsuiker
- 180 ml melk
- 180 gr pattiseriebloem
- 1 tl bakpoeder
- 2 tl appel azijn
- 80 gr chocolade
- 40 gr cacaopoeder
- sap van 1 sinaasappel
- snuf zout
Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Neem een springvorm een leg hierin een stuk bakpapier in, vet de randjes in met boter.
Snijd de kumquats in schijfjes en bedek hiermee de bodem van de springvorm. De poepjes gebruiken we niet om de bodem te bedekken, doe deze in een kommetje om te mixen. Ga door tot de hele bodem goed bedekt is.
Smelt 60 gr boter in een pannetje samen met 70 gr suiker. Klop de suiker goed los. Wanneer de suiker volledig is opgelost giet je het botermengsel over de kumquats.
In een grote kom meng je de bloem, de suiker, het zout, de bakpoeder en de cacaopoeder. Doe hierbij de melk en het sinaasappelsap, roer dit goed door. Smelt de chocolade samen met 50 gr boter. Wanneer dit volledig gesmolten is doe je dit bij het deeg en roer je alles nog eens goed door. Voeg tot slot de appel azijn toe.
Stort het deeg in de springvorm en bak een 40 tal minuten in de oven op 180 graden. De taart is klaar wanneer je er met een prikker in prikt en deze zonder deeg er terug uit komt.
Haal de taart uit de oven en laat even afkoelen. Na een tiental minuutjes haal je de springvorm eraf en draai je de taart om op een taartrooster. Dit doe je best door het rooster op de bovenkant van de taart te leggen en zo om te draaien. Daarna haal je de onderkant van de springvorm van de taart en verwijder je het bakpapier.
Geniet van deze ongelofelijk lekkere chocoladetaart met kumquats.
Liefs,
Kayla