Mango taartje met vanille-chili ijs, kokosmerengue en citroengel

28-11-2020

Dit is echt een topper, al zeg ik het zelf. Een echte voltreffer voor als je gasten hebt thuis. Er kruipt best wel wat werk in want alles is zelf gemaakt en het dessert op zich bestaat uit redelijk wat verschillende elementen  maar het is het echt meer dan waard. Hiermee blaas je iedereen omver tijdens het kerstdiner. 

Dit heb je nodig: 

Voor de taart bodem ( 3 kleine taartjes)

- 100 ml zonnebloem olie 

- 170 gr bloem 

- 80 gr suiker

- 1 el plantaardige melk 

- snufje zout 

- vanille essence 

Zo maak je het: 

 Zeef de bloem en doe daar de suiker en het zout bij. Voeg dan melk en de olie toe samen met de vanille essence. Kneed tot een deeg waarvan je een bal kan vormen. Laat deze een halfuur rusten in de koelkast. 

Beboter en bebloed een taartvorm en druk hierin je deeg mooi rond. Leg in het vormpje op het deeg een vel bakpapier en leg hierin bakknikkers ( je kan ook droge bonen of kikkererwten gebruiken). Bak het taartje ongeveer 20 minuten in een oven op 180°. 

Voor de mangocurd: 

- 2 mango's 

- 240 ml kokosmelk 

- 100 gr kristalsuiker 

- 20 gr maizena 

- sap van 1 limoen 

- 60 gr plantaardige boter 

Zo maak je het: 

schil de mango en snijdt deze in stukken. Blend dit samen met de melk en het limoensap. Warm het mengsel op en voeg de suiker toe. Wanneer het mengsel net niet kookt doe je een lepel of 3 ervan in het kommetje bij de maizena. Roer dit goed door tot dat je geen klonters meer hebt. Voeg dit bij het mango mengsel in de pan. Goed roeren tot dat het dik wordt. Wanneer je een dikkere consistentie hebt voeg je de boter toe en roer je nog eens tot dat deze helemaal is opgelost. Laat nog een minuut of 2 goed doorkoken. 

Stort het mengsel in de taartbodems

Voor de kokosmerengue: 

-40 gr aquafaba

- 60 gr kristalsuiker

- 50 gr kokosrasp

zo maak je het: 

Klop de aquafaba tot dat je de structuur van eiwit bekomt, wanneer je het boven je hoofd kan houden zonder dat het loopt is het klaar. Voeg de kristalsuiker toe en klop weer verder. Spatel tot slot de kokosrasp eronder. Doe het mengsel in een spuitzak en spuit er de gewenste vormpjes van. 

Laat minstens 4 uur drogen in de oven op 60°. 

Voor de citroengel: 

- 190 gr citroensap

- 150 gr kristalsuiker

- 300 gr water  

- 50 gr appelsap 

- 3 gr agar agar 

Zo maak je het:

Verwarm de citroen met het water en los hierin de suiker op. Wanneer de suiker volledig is opgelost voeg je de appelsap en de agar agar toe. Klop goed in het mengsel zodat je geen brokken agar agar krijgt. Laat nog even doorkoken en stort dan uit in een bak. Laat volledig afkoelen. Net voordat je het wil gebruiken haal je de gewenste hoeveelheid uit de bak en doe je dit in de blender. Doe dit in een spuitzak en spuit er mooie dotjes van. 

Voor het vanille-chili ijs: 

- 45 gr aquafaba

- 50 gr kristalsuiker

- 60 gr vanille yoghurt

- 1/4 lp xanthaangom

- chillikruiden 

Zo maak je het: 

Klop de aquafaba op tot dat je de consistentie krijgt van eiwit. Doe hierbij dan het kristalsuiker en de xanthaangom en klop verder op. Kruid de yoghurt met chili naar eigen keuze en spatel dit onder de opgeklopte aquafaba. Stort in een doos en zet voor minstens 12 uur in de diepvries. 

Voor de rode vruchtencoulis

- 50 gr diepvriesfruit 

- 40 gr kristalsuiker 

- 50 ml water 

Zo maak je het:

Laat het fruit ontdooien in het water en voeg dan de suiker toe. Laat nog even doorkoken en laat dan afkoelen in een doosje. 

Tot slot plaats ze je zelf alle ingrediënten op het bord zoals jij dat wil. Dat presenteren vind ik vaak nog het moeilijkste haha dus ik ben heel erg benieuwd naar jullie creaties. Tag me in jullie berichten zodat ik ze kan zien. Ik kijk er naar uit!

Liefs, 

Kayla 



© 2020 Kayla's foodie blog. Alle rechten voorbehouden.
Mogelijk gemaakt door Webnode Cookies
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin