Vegan brookies ( brownies + cookies)
Ooit al eens gehoord van hybride gebak? Eigenlijk is het heel simpel, je mengt twee verschillende soorten gebak en je maakt er één van . Zo heb je cruffins ( croissant + muffin), puffins ( pannenkoeken + muffins), cronuts ( croissant + donut) of deze brookie ( brownies + cookies). Ideaal voor mensen met keuze stress want je hoeft niets meer te missen. Je kan brookies op verschillende manieren maken, zo kan je er voor kiezen om de twee degen echt te mengen, door elkaar te laten lopen of zoals ik hier deed op elkaar te bakken. Persoonlijk vind ik deze laatste het lekkerste omdat je dan echt het zachte van je brownie hebt met het krokante van je cookie. Maar kies vooral lekker zelf!
Dit heb je nodig:
Voor de brownies:
- 120 gr plantaardige boter
- 75 gr chocolade
- vanille essence
- 40 gr cacaopoeder
- 50 kristalsuiker
- 50 gr cassonade suiker
- 175 gr patisseriebloem
- 75 ml plantaardige melk
- 1 tl bakpoeder
- 1/2 tl baking soda
- 1 tl appel azijn
- snuf zeezout
Voor de cookies:
- 70 gr plantaardige boter
- 80 gr lichte bruine suiker
- 40 gr kristalsuiker
- vanille essence
- 1 el plantaardige melk
- 125 gr patisseriebloem
- 1 tl bakpoeder
- 100 gr chocolade callets
Zo maak je het:
Voor de brownies:
Klop de boter met de suiker en de vanille luchtig. Smelt ondertussen de helft van de chocolade in de melk. Doe de bloem, het bakpoeder en de baking soda bij de boter en meng dit. Voeg vervolgens de melk toe en meng alles nog eens goed door elkaar. Voeg de rest van de chocolade toe en het appelazijn. Het beslag moet redelijk lopend zijn, het moet van je spatel vallen maar in stukjes, niet in één lange sliert.
Voor de cookies:
Klop de boter luchtig met de suiker en voeg de bloem toe samen met het bakpoeder. Voeg de vanille, chocolade en de melk toe. Klop alles nog eens goed door. Het beslag mag niet lopend zijn, je moet er bolletjes van kunnen scheppen.
Vet een bakvorm in en stort hierin het browniebeslag. Bak dit 40 minuten op 180°. Haal het erna uit de oven en leg hierop dan je cookie beslag. Ik gebruikte hiervoor een ijsschep zodat al mijn bolletjes gelijk waren. Bak deze 20 minuten op 150°. Laat je brookies afkoelen en werk eventueel af met nog een beetje gesmolten chocolade.
Smakelijk!
Liefs,
Kayla